Historien om Nomeland kraftstasjon


  

 

Ordet ”Nomeland” kommer av ordet ”Nome” eller ”Numi”, og betyr ”liten sjø ved siden av ei elv der vannstanden vekselvis stiger og faller”. Fra gammelt av var det to gårdsbruk på Nomeland –”Der nede” og ”Der oppe”.

 

Utbyggingen av Nomeland kraftstasjon medførte betydelige endringer i så måte. ”Øvre Nomeland” ble i 1916 solgt til Kristiansand Elektrisitetsverk for 20.000 kroner, og familien Nils Kristenson Løyning bygde nytt hus på Varebakkan – nærmere Røyknes sentrum. På ”Nedre Nomeland” ble det satt opp anleggsbrakker som på det meste huset 300 arbeidere i anleggsperioden fra 1916 til 1920.

 

Den første maskinen på Nomeland kraftstasjon kom i drift 20.november 1920. Dette var nøyaktig 20 år etter at Kringsjå kraftstasjon ble startet opp. I 1922 kom de to andre maskinene i produksjon. I 1994 kom den siste maskinen i drift, men samtidig produserer de tre gamle maskinene fremdeles for fullt.  Parallelt med utbyggingen av Nomeland kraftsstasjon ble hele traseen på Setesdalsbanen fra Røyknes til Iveland stasjon lagt rundt 20 meter høyere opp i terrenget, slik at den ikke kom under vann når magasinet på Nomelandsdammen ble fylt opp.

Samlet kostnad for hele anlegget – inkludert omleggingen av Setesdalsbanen – kom på rundt 10,2 millioner kroner.

 

Hele Nomeland –inkludert kraftstasjon, dam og tjenesteboliger, er i all hovedsak identisk slik det var ved oppstarten i 1920. Den eneste endringen er at den gamle jernbanestasjonen ble revet etter krigen, og erstattet med en bilgarasje. Det bor fremdeles folk i de fleste tjenesteboligene, men maskinmesterboligen er nå solgt til Blå kors Kristiansand som har lovet å videreføre huset både utvendig og innvendig i original stil. Den som tar turen til Nomeland opplever med andre ord en over hundreårig levende historie, helt på linje med gamle Røyknes sentrum.

 

Kilde: Olav Nilsen